Anasayfa / Cilt Bakımı - Cilt Sağlığı / VAZELİN/SIVI PARAFİN/MİNERAL YAĞ

VAZELİN/SIVI PARAFİN/MİNERAL YAĞ



VAZELİN/SIVI PARAFİN/MİNERAL YAĞ

Yüz ve cilt nemlendiricilerde, serumlarda, maskelerde ve güneş koruyucularda bulunmaktadır.

Bu tanıdık isimler kimyasallardan petrol kökenli olanlardır. Dermalogica firmasından Leanne McCliskie şöyle der: “Petrol ürünleri ailesi herhangi bir aileye benzer. Harika üyeleri de vardır, berbat olanları da.” Örneğin, silikonlar cilt üzerinde iyi davranışlar gösterirken vazelin ve sıvı parafin özellikle tehlikelidirler.

Bu petrol türevleri yumuşatıcı özelliklerinden dolayı nemlendiricilerde kullanılmaktadır.

Vazelin inanılmayacak derecede uygun fiyatından dolayı oldukça popülerdir. Mineral yağı (vazelinle eşanlamlı olmasına rağmen söylenişi güzeldir), mağazalarda yüz losyonu ve bebek yağı olarak bulabilirsiniz hatta Creme de la Mer’de bile! Aslında vazelin Avrupa ülkelerinde sınırlandırılmıştır. Bu kimyasal formlar cilt yüzeyi üzerinde bir tabaka oluşturarak vücudun kendi kendisini nemlendirme mekanizmasına engel olmaktadırlar. Kuruluğa ve cilt hücrelerinin pul pul dökülmesinde artışa neden olurlar ve bu da akneye ve diğer rahatsızlıklara yol açar. Vazelin ayrıca cilt etkinliklerini ve hücre olgunlaşmasını yavaşlatır, bunun neticesinde erken yaşlanmaya neden olur. Cildi en çok suistimal eden ürün vazelindir, bu yüzden ondan uzak durun!



FORMOL

Maskarada ve tırnak cilasında bulunmaktadır.

Formol, Ulusal Toksikoloji’ye ve Çevre Koruma Dairesi’ne göre kanserojendir. Sıvı hâlde formol özellikle polyquaternium-15, DMDM Hydantoin, ve Diazolidinil Üre’de bulunur. Bu içerikler cilt üzerinden ve tırnak köşelerinden vücuda nüfuz ederler. Ayrıca başkaları sizin manikürünüzü ve pedikürünüzü yaparken de formola maruz kalabilirsiniz.

PARABEN

Hemen hemen her kozmetik üründe bulunmaktadır.

Paraben, mikrobiyal büyümeyi engellediği ve ürünlerin raf ömrünü uzattığı için koruyucu olarak kullanılırlar. Çalışmalar para-benlerin cilt tarafından kolayca emildiğini göstermektedir. Ostro-jenimsi özellikler taşırlar ve toksik olarak tanınırlar. “Gıdalarda kullanılabilen koruyucular” olarak lanse edilmeleri onları daha güvenli ya da ikna edici yapmaz. Parabenler, endokrin düzensizliğini artırarak doğurganlığın azalmasına ve beden gelişimine olumsuz etki yapmaktadırlar. Parabenler Avrupa kozmetik sanayisinden geniş ölçüde çıkartılmıştır ve son yapılan çalışmalarda ortaya çıkan göğüs kanseri tümörünün içinde yoğunlaştığını gösteren bulgulardan sonra ileride Kuzey Amerikada da yasaklanma şansı doğmuştur.




Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*